Zilvervisjes en papiervisjes

Zilvervisjes en papiervisjes bestrijden

Zilvervisjes en papiervisjes komen veel voor in Nederland. Zowel in woningen als kantoren kunt u ze voorbij zien schieten. Wees gerust, een zilvervisjes is onschuldig. Maar gaat het om papiervisjes, dan moet u opletten. Want papiervisjes voeden zich met cellulose en vreten aan papier, karton en kleding.

Wat zijn zilvervisjes en papiervisjes?

Zilvervisjes zijn kleine insecten van circa 7 tot 12 mm lang. Ze hebben een zilverkleurige kleur, kleine schubben en geen vleugels en nauwelijks haartjes. Ze hebben twee geringde voelsprieten op hun kop, 3 paar poten en 3 geringde staartdraden. Hun bewegingen doen denken aan die van een vis; vandaar de naam zilvervisjes. Papiervisjes worden 10 tot 15 mm lang. Ze zijn grijsgekleurd, zijn behaard en hebben een gevlekte rug. Zilvervisjes en papiervisjes leggen hun eitjes onder meer in naden en kieren in huis. De eitjes komen na circa 28 dagen uit. Zilvervisjes en papiervisjes leven gemiddeld circa 2 tot 3 jaar.

Zilvervisjes worden gemakkelijk verward met papiervisjes. Daarom is determinatie zeer gewenst.

Waar komen zilvervisjes op af?

Zilvervisjes leven graag in omgevingen met een relatief hoge luchtvochtigheid van 75% of meer en een temperatuur van circa 25°C. Zoals badkamers, keukens, zolders en kelders. Ze zijn vooral ’s nachts actief en schuwen het licht. Doet u het licht aan, dan kunt u ze zien wegschieten. in Nederland komen zilvervisjes in vrijwel elke woning voor, meestal in kleinere aantallen. Zilvervisjes houden zichzelf in leven met kolhydraten. Zoals granen en meel, dode insecten en mijten en schimmels. Ook eten ze behangplaksel en sommige lijmsoorten in boeken. Zilvervisjes kunnen maandenlang zonder voedsel.

Waar komen papiervisjes op af?

Papiervisjes lijken sterk op zilvervisjes. Het grote verschil is dat papiervisjes zich ook ophouden in ruimten met een lage luchtvochtigheid en daarnaast in badkamers, toiletten, keukens en zolders. Papiervisjes kunnen nogal wat schade aanrichten aan uw papieren archief, uw behang en aan kleding. Ook papiervisjes kunnen maandenlang zonder eten. Ze eten vooral koolhydraten, bijvoorbeeld in de lijm van behangplaksel, schilderijen en boeken, en vezels van kleding. Papiervisjes kunnen daarom zorgen voor flinke schade aan papier, kleding, wandbekleding.

Zilvervisjes en papiervisjes voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom voor een goede hygiëne op plekken waar zilvervisjes en papiervisjes zich graag ophouden. Maar hier regelmatig en grondig schoon. Houd de temperatuur en de luchtvochtigheid in ruimtes zo laag als mogelijk. Zorg voor zo min mogelijk naden en kieren waar de diertjes kunnen nestelen.

Zilvervisjes laten bestrijden door de Haan ongedierte bestrijding

Wilt u af van de zilvervisjes of de papiervisjes? Dan achterhalen we eerst de oorzaak. We controleren uw huis of pand op kieren en gaten. Ook bekijken we hoe u omgaat met opslag en afval. Vervolgens pakken we de oorzaak aan. We spuiten gif in de naden en kieren en doen dit na een aantal weken nog een keer.Wij zorgen er altijd voor dat het bestrijdingsplan afgestemd is op uw situatie. Daarna bent u aan zet, want zilvervisjes kunnen altijd weer terugkeren. Voorkom dit door het hanteren van een lage binnentemperatuur en door goed te ventileren. Hiermee verlaagt u de luchtvochtigheid en de aantrekkelijke woonomstandigheden van de zilvervisjes. Daarnaast adviseren wij naden en kieren af te dichten en natuurlijk optimale hygiëne na te streven.

Wij van de Haan ongediertebestrijding bestrijden Zilvervisjes en Papiervisjes. Neem gerust contact met ons op.

Tip bij nieuwbouw

Beton in nieuw opgeleverde huizen geeft lange tijd vocht af. Daardoor kan in bepaalde ruimten zeer plaatselijk een atmosfeer met een hoge relatieve luchtvochtigheid ontstaan. De eerste bewoners van een pand moeten er rekening mee houden dat dergelijke omstandigheden ideaal zijn voor zilvervisjes. Het verdient daarom aanbeveling dergelijke ruimten flink te luchten en droog te stoken. Daarnaast is het verstandig om voorlopig geen vaste vloerbedekking aan te brengen. Dit remt namelijk het uitwasemen van het beton.