Een wespensteek is geen pretje. Zeker niet wanneer het gaat om een hele groep wespen, dan kan de paniek ineens toe slaan. Zo krijgen wij vanaf het begin van de zomer al heel veel telefoontjes van mensen die melding maken van een wespennest. Ondanks dat deze beestjes nuttig zijn, kunnen ze ook enorm veel overlast veroorzaken. Bij overgevoelige of allergische mensen kan een wespensteek zelfs dodelijk zijn.
Gewone wesp
Als we het hebben over wespen denken we meestal aan de gewone wesp. Andere benamingen voor deze soort zijn limonadewesp of Duitse wesp. Dit is de meest voorkomende soort wesp en is te herkennen aan de geel/zwarte dwars tekening op haar achterlijf. De werksters zijn circa 1 tot 1,5 cm groot. De koninginnen zijn echter wat forser. Ze hebben 2 doorzichtige vleugels en een ontzettend slanke taille. Een “wespentaille”.
Eind april zetten de koninginnen eitjes af en binnen 3 tot 5 weken zijn deze ontwikkeld tot volwassen wesp. De eerste werksters worden geboren in mei en zij zorgen dat het nest gebouwd wordt en verzorgen hun broertjes en zusjes. Het nest kan bewoond worden door maar liefst 5.000 wespen.
Ze leven samen in de door hun gebouwde wespennest en ze voeden zich met voedsel dat eiwit en suiker bevat. Een nest wordt maar 1 seizoen bewoond. Wanneer je 2 jaar op rij een wespennest hebt, gaat het dus om 2 verschillende nesten.
Waarom zijn deze beestjes nuttig? Behalve dat ze vervelende steken kunnen geven, vangen ze ook veel vervelende en schadelijke insecten. Denk bijvoorbeeld aan kamervliegen en steekmuggen. 400 wespen kunnen per dag 3000 beestjes vangen.
Heeft u last van een wespennest? Dan adviseren wij u om de uitvliegopening nooit dicht te stoppen. Dan knagen de beestjes zich een weg naar binnen. Een wespenplaag in uw woon- of slaapkamer, is het laatste wat u wil.
Graafwesp
Graafwespen komen minder vaak voor dan gewone wespen. Ze lijken qua uiterlijk wel een beetje op elkaar. Ze zijn 8 tot 17 mm lang.
In tegenstelling tot de limonadewespen, leven graafwespen solitair. Echter kunnen ze wel in grotere aantallen bij elkaar nestelen. De nesten worden gemaakt in zanderig grond of holle stengels.
Zoals de naam van de graafwesp al zegt, graven deze beestjes. Doordat ze gangen graven in bijvoorbeeld hout, kan dit enorm veel schade veroorzaken.
Over het algemeen steken graafwespen niet zo snel. Met behulp van hun angel vangen ze wel prooidieren wat ze terugbrengen naar hun nestje. Hiermee worden de larve gevoed.
Houtwesp
Deze wespen bestaan uit 2 soorten. Er zijn namelijk grote houtwespen en gewone houtwespen. De grote houtwespen zijn 18 tot 38 mm lang en de gewone houtwespen zijn 12 tot 32 mm lang. Ze hebben een zwartblauwe kop.
De vrouwtjes leggen hun eieren afzonderlijk in hout van dennen of sparren. En het allerliefst in bomen die in slechte staat verkeren. De larven vreten vervolgens gangen in het hout van 35 tot 40 mm. In zo een gang vindt de verpopping plaats en de uitvliegopening is rond van vorm met een doorsnee van 6 tot 10 mm. Het uitvliegen gebeurt in de periode van juni tot september.
De houtwespen richten schade aan gebouwen wanneer ze uitvliegen, maar het komt weinig voor dat hierdoor de draagkracht van het hout wordt aangetast. De beestjes knagen zich overal doorheen om naar buiten te komen.
Franse Veldwesp
In tegenstelling tot de gewone wesp leven de Franse Veldwespen slechts met ongeveer 10 andere wespen in het nest. Qua uiterlijk lijkt ze veel op de limonadewesp. Echter zijn er meer tegenstellingen dan overeenkomsten. Franse veldwespen hebben wel vaker nesten naast elkaar, gewone wespen niet. Wanneer er sprake is van meerdere nesten in de tuin, zal het hoogstwaarschijnlijk om de Franse veldwesp gaan.
Leuk om te weten is dat de vrouwtjes zwarte ogen hebben, terwijl de mannetjes groene ogen hebben. Daarnaast zijn de vrouwtjes te herkennen de gekromde uiteinden van hun voelsprieten.
Hoe kunt u wespennesten herkennen?
Omdat de wespen hun nest op een veilige en warme plek willen hebben, bouwen ze deze altijd op een beschutte plek. Vaak is dit in een spouwmuur of onder de grond. Hierdoor zijn de nesten meestal niet zichtbaar, maar de in/uitvlieg opening is wel zichtbaar. Dit is namelijk de opening waar de wespen steeds in en uit vliegen. In de spouwmuur kunnen de wespen ook isolatiemateriaal verwijderen om zo ruimte te maken voor hun nest.
Is er sprake van een wespennest?
Wanneer er sprake is van een wespennest in de tuin, is het belangrijk om dit nest met rust te laten. Het bestrijden van wespen is geen ongevaarlijke klus. Een ervaren bestrijder weet precies waar wespen doorgaans nestelen, hoe hij zichzelf kan beschermen tegen wespensteken en hoe hij de wespen het beste kan bestrijden. Daarom is het verstandig om dit aan de professionals over te laten.
Zijn wij langs geweest voor een bestrijding, maar is het wespennest na 14 dagen nog steeds niet weg? Dan komen wij kosteloos terug voor de bestrijding.