Steenmarters
Een steenmarter (een roofdier, geen knaagdier) kan knap vervelend zijn. het roofdiertje kan stank- en geluidsoverlast veroorzaken, maar bijvoorbeeld ook autokabels en -leidingen kapot knagen. De steenmarter is in Nederland een bij wet beschermd dier dat niet gevangen of gedood mag worden. Steenmarters zien zich steeds meer gedwongen hun oorspronkelijke (agrarische) leefgebied te verleggen in de richting van stedelijke gebieden.
Waar komen steenmarters op af?
Een steenmarter is ongeveer 45 cm groot, heeft een pluimvormige staart van circa 25 cm en weegt zo’n 1,5 tot 2 kilo. Het beestje heeft een grijsachtig/bruine kleur en een witte bef onder de hals. In Nederland kwam de steenmarter vooral voor in het oosten en zuidoosten van het land. Maar weet zich nu goed te verspreiden door het hele land heen. De steenmarter gaat ’s nachts op zoek naar voedsel. Steenmarters eten plantaardig voedsel als dierlijk voedsel. Ze eten onder andere knaagdieren (muizen en ratten), jonge konijnen, vogels, eieren, insecten (kevers en rupsen), kikkers, regenwormen en (in de winter) spitsmuizen. In de nazomer gaat de steenmarter voor een groot gedeelte van zijn dieet over op plantaardig materiaal. Zelf heb ik kippen. Ook die moet ik die beschermen tegen de steenmarters. Als een steenmarter het hok in kan komen laat hij die kip en die eieren niet liggen. Die eet hij ook graag.
De steenmarter wordt vooral tijdens de schemer, avond en nacht actief. Overdag gebruiken ze meestal oude konijnenholen als rustplaats. In de winter slapen ze veel en worden ze af en toe wakker om voedsel te gaan zoeken. Ze zijn veelal te vinden in schuren, onder het dak, onder de motorkap, stal en alle andere rustige beschutte plekjes.
De aanwezigheid van steenmarters
Een steenmarter kan overlast veroorzaken en heeft u liever niet in de buurt van uw huis als de wering niet op orde is. Ook kan een steenmarter onder de motorkap gaan zitten. Ze kunnen dan de kabels doorbijten. De kadavers van hun slachtoffers zorgen ook voor stank en kunnen daarnaast insecten aantrekken. Om de steenmarters weg te krijgen kunt u het beste contact opnemen met een ongedierte bestrijder.
De pootafdruk
Het eerste steenmarter spoor dat u kunt gebruiken om te achterhalen of u te maken heeft met de aanwezigheid van steenmarters, is de pootafdruk. Het patroon van de loopsporen verschillen van de steenmarters. De sporen zijn te herkennen aan de kussentjes in de voetzolen. Het betreft een vrij grote pootafdruk, waarbij ook kleine nageltjes zichtbaar zijn. Strooi wat bloem of tarwemeel of pannenkoekmix om het huis of in de dakgoot, dat kunt u ontdekken waar de steenmarters langs lopen, plaats in die route het verjaagsysteem, marters zijn honkvast en lopen veelal dezelfde route. De pootafdruk van een steenmarter heeft aan de voorkant 5 kussentjes. Bij een kat is dit 4. Elke poot heeft 5 tenen met hele scherpe nagels eraan. De nagel sporen zie je vaak terug bij de loop en klim routes.
Geur en geluid
Een Steenmarter veroorzaakt vaak overlast door de geuren van zijn ontlasting en kadavers van zijn prooien. Ook door de geluiden die steenmarters maken. Het bestaat uit krab geluiden en bewegingen. Hoort u deze geluiden in huis is er een kans dat u een steenmarter in huis heeft. Om hier meer inzicht in te krijgen kunt u het beste contact op nemen met een ongediertebestrijder.
Bestrijding en preventie
Beschermd diersoort
Steenmarters zijn een beschermde diersoort volgens de wet natuurbescherming. Dat betekent dat Steenmarters niet gevangen of gedood mogen worden. Bij ernstige overlast mogen de dieren wel verjaagd worden door een deskundige ongediertebestrijder.
Het verjagen doen we door een speciaal apparaat dat ultrasone geluiden afgeeft. Deze geluiden hoort de mens niet, maar houdt de steenmarter op afstand. Tevens brengen wij wering aan. We maken het de steenmarter zo lastig mogelijk om daar opnieuw te nestelen. We traceren door middel van nachtcamera´s en speciale poeder de toegangswegen en dichten deze af met het juiste materiaal. Het is het een combinatie van veel aspecten. Verjagen, weren en zorgen dat de omgeving niet aantrekkelijk is voor de steenmarter. Als de steenmarter een andere woning heeft gevonden om te verblijven, wil je niet dat zijn zoon of dochter ervoor in de plaats komt. Deskundig advies om de steenmarter te weren is dan ook van groot belang.
Wering
Om steenmarters te weren moet de woning “marterdicht” worden gemaakt. Schenk met name aandacht aan de afwerking van het dakbeschot en de pannen, vooral de eerste twee rijen. De pannen moeten door middel van roestvrijstalen schroeven worden vastgezet, zodat de steenmarter zijn schouders er niet onder kan krijgen om op te lichten en langs die weg de spouw in kan. De afwerking van het dakbeschot moet bovendien strak tegen de muur zitten, bij voorkeur afgezet met een metalen hoeklijst. Zelfs het kleinste gaatje in een rieten dak kan een doorgang zijn en moet worden gedicht. Dubbeltjesgaas óver het riet gespannen geeft het beste weringsresultaat. Daarbij moet vooral op bochten worden gelet; dat zijn vaak zwakke plekken. Schrikdraden over het rieten dak kan ook heel effectief zijn. Doordat steenmarters zich steeds dichter in de buurt van bebouwing ophouden, is het zaak om ook hokken van duiven en krielkippen goed afgesloten te houden en fijnmazig gaas te gebruiken. De inhoud van die hokken is uiterst aantrekkelijk voor de steenmarter.
Om de steenmarter binnenshuis te verjagen, zijn in de loop der jaren enkele creatieve oplossingen bedacht. Steenmarters houden van rust en hebben een hekel aan lawaai. Weet u zeker waar de steenmarter zich ophoudt, dan adviseren wij daar dichtbij de radio aan te zetten, het liefst afgestemd op een praatprogramma.
Bestrijding steenmarter illegaal
Volgens de natuurbeschermings wet is de steenmarter een beschermd diersoort en mag deze niet gevangen of gedood worden. De bestrijding van steenmarters is illegaal. Wie de dieren toch gaat bestrijden, kan een flinke boete krijgen met strafrechtelijke vervolgingen en een strafblad.
Steenmarters zijn daarnaast hele mooie beesten die ook nuttig kunnen zijn. Ze eten de muizen, ratten en andere ongedierte bij u in de buurt weg.
Mocht u toch overlast ervaren kunt u contact opnemen met de Haan Ongediertebestrijding en Plaagdierbeheersing.