De meest voorkomende vlo

De katten vlo is de meest voorkomende vlo binnen Nederland (ook op honden en/of mensen). De katten vlo is te herkennen aan zijn zijdelings afgeplatte lichaam en zijn lichtgeel tot zwarte kleur. De katten vlo is vleugelloos en heeft goed ontwikkelde springpoten.

De ontwikkeling en leefwijze van de katten vlo

De katten vlo voedt zicht met bloed van honden en/of katten. Na elke bloedmaaltijd legt de katten vlo gemiddeld 3 tot 10 eitjes. De eieren worden meestal niet gelegd op de gastheer, maar ergens op de grond.

Kenmerkend is dat de vlo deze eitje niet op een vaste plaats legt, maar gewoon laat vallen. Dit is dan ook de reden, dat eitjes van de vlo meestal in de slaapplek van de kat zullen liggen. Het ei stadium van de vlo varieert tussen enkele dagen tot enkele weken. Bij kamertemperatuur, duurt het 4 tot 6 weken voor het de vlo van ei tot volwassen dier is gegroeid. De katten vlo (in popstadium) kan in een lange rust kan verkeren.

Bij extreme vlooien overlast, kan het voor komen dat ook mensen worden gebeten door de katten vlo. Echter is het zo dat de katten vlo niet op mensenbloed kan leven en het dus bij één proefbeet zal blijven.

Schade en overlast door de katten vlo

Kattenvlooien kunnen als tussengastheer optreden voor verschillende lintwormen, vooral voor de hondenlintworm Dipylidium caninum L.

Het voorkomen van overlast van de katten vlo

Wanneer u vlooienoverlast wilt voorkomen, raden wij u aan om goed te stofzuigen, de mond van de stofzuiger goed schoon te maken en de stofzuigerzak vervolgens direct weg te gooien.

Mocht u na thuiskomt toch overlast van vlooien hebben, kunnen wij dit zeker snel voor u oplossen.