Het uiterlijk van de huismuis
De huismuis laat zich niet makkelijk vangen en zijn erg kieskeurig. Chips restanten in hoogpolig tapijt kunnen er bijvoorbeeld al voor zorgen dat aangeboden lokaas genegeerd wordt. De rug van de huismuis is lichtbruin tot donkergrijs, de buik is lichter van kleur. Huismuizen hebben een slanke bouw met een spitse kop en grote oren. De staart is dun en even lang of langer dan het lichaam. Een volwassen huismuis is 7 tot 10 cm lang en heeft een gewicht van ± 15 tot 30 gram.
Leefwijze en ontwikkeling van de huismuis
Muizen komen vooral in gebouwen voor, vaak boven de plafonds en zijn vooral ’s nachts actief. Ze eten alles, maar bij voorkeur graan, peulvruchten en noten. De uitwerpselen zijn 0,3 tot 0,8 cm lang en 0,1 tot 0,3 cm dik, vrij spits van vorm. Per dag eten ze 3 tot 5 gram voedsel. Het wijfje werpt jaarlijks 6 tot 10 worpen van 5 tot 6 jongen. De jongen zijn na 2 maanden geslachtsrijp, de draagtijd is 3 weken. De gemiddelde levensverwachting van de huismuis is ongeveer 1 jaar.
Schade en overlast door de huismuis
Muizen kunnen voor behoorlijk wat schade en overlast zorgen. Naast het feit dat ze van voedselvoorraden eten, veroorzaken ze ook knaagschade en kunnen ziektekiemen verspreiden.
Bestrijding en preventie van de huismuis
Om bij muizenoverlast niet voortdurend achter de feiten aan te hoeven lopen, is knaagdierwering bij muizenoverlast zeer aan te raden. Knaagdierwering houdt in dat wij een expert langs sturen die een rapport zal opstellen met daarin de noodzakelijke maatregelen.
Meer informatie over de huismuis?
Wilt u meer informatie over de bestrijding of de knaagdierwering van de muis? Dan kunt u altijd contact op nemen met de Haan ongediertebestrijding en plaagdierbeheersing in Groningen. Wij doen aan bestrijding en wering tegen muizen, ratten, bedwantsen, wespen, vlooien, kakkerlakken en nog veel meer.