De grote houtworm kever
De aantasting is te herkennen aan ronde uitvliegopeningen in het houtoppervlak met een diameter van 2,5 mm à 4 mm.
Algemeen:
De grote houtwormkever wordt ook wel bonte knaagkever of doodskloppertje genoemd. De larve wordt grote houtworm genoemd.
Uiterlijk:
Larve: geelachtig wit, ongeveer 11 mm.
Kever: donkerbruin met geelachtige spikkels, 4,5 – 9 mm. Larven leven 3-10 jaar in het hout en richten in die periode de schade aan. Volwassen kevers verschijnen van januari – juni in verwarmde gebouwen en van april – mei in niet verwarmde ruimten. Gemiddelde levensduur 4-5 jaar. uitvliegopening rond; 2,5 – 4 mm.
Schade:
De aantasting is te herkennen aan ronde uitvliegopeningen in het houtoppervlak met een diameter van 2,5 mm à 4 mm. De boorgangen zijn gevuld met grof bolvormig boormeel en excrementen. De boorgangen lopen net als bij de gewone houtworm zeer grillig door het hout. De larve van de grote houtworm kan zich diep in de kern van het hout verpoppen en dan niet aan de buitenkant maar binnenin het hout in een bestaande of zelfgemaakte holte te voorschijn komen. Hier wordt dan gepaard waarna het wijfje hier ook eitjes legt. Op deze wijze kunnen opeenvolgende generaties in hetzelfde stuk hout verblijven zonder naar de oppervlakte te komen. Aan de oppervlakte lijkt de schade dan vrij gering in omvang, maar intern kan de schade in het hout vrij aanzienlijk zijn, waardoor de houtsterkte vaak aanzienlijk verminderd is. Constructieve aanpassingen zoals het vernieuwen of versterken van het hout zijn soms noodzakelijk. Aantasting door de grote houtworm vindt vaak plaats in hout welk ook al door schimmels is aangetast. De door schimmels aangetaste houtdelen vormen voor de larven een betere voedselbron. De schimmelaantasting hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn voor het hout. Veelal echter zal de grote houtworm worden aangetroffen in combinatie met bruinrot veroorzakende schimmels welke wel het hout aantasten en de constructie ernstig kunnen verzwakken. Het is echter een misvatting dat grote houtworm uitsluitend voorkomt in vochtig en door schimmels aangetast hout. Het terugdringen van het vochtgehalte kan niet de aantasting van de grote houtworm stoppen wat uiteraard niet betekent dat niet alles in het werk gesteld moet worden om het vochtgehalte te verlagen.