Het uiterlijk van de bruine rat

De bruine rat is een zoogdier dat behoort tot de knaagdierenfamilie. De Bruine rat is een echte cultuurvolger, zo volgt het de mens omdat hij hiervan ook deels afhankelijk is. De bruine rat is te herkennen aan zijn stevige bouw, stompe snuit en zijn grote kraalachtige ogen. Volwassen bruine ratten kunnen 18 tot 22 cm worden.

Overlast van een bruine rat, herkent u aan stompe uitwerpselen die tot 2 cm lang en een 0,5 cm dik zijn, ook zijn de looppaden te herkennen aan de buiksmeer.

De ontwikkeling en leefwijze van de bruine rat

De draagtijd van de bruine rat bedraagt 20 tot 22 dagen. De gemiddelde worp van de bruine rat bestraat uit 7 jongen tot 10 jongen. Gedurende een jaar kan de bruine tot maximaal 15x bevallen. Niet geheel onbelangrijk om te vermelden is, dat naast dat bruine ratten een echte cultuurvolger zijn, ze ook bekend staan zeer goede graver en zwemmers.

De bruine rat is een echte alles eter, waarbij hij vaak ook nog voor het beste materiaal kiest. De bruine rat is over het algemeen ’s nachts actief.

Schade en overlast door de bruine rat

De meest voorkomende schade die door bruine ratten wordt veroorzaak is knaagschade. Naast het aanbrengen van knaagschade, is de bruine rat ook één van de voornaamste overbrengers van ziektes zoals: de ziekte van Weil en paratyfus. Tevens zorgt de bruine rat ook voor verspreiding van veeziekten, varkenspest, pseudo-vogelpest, trichinosis en de ziekte van Aujeszky.

Het voorkomen van overlast van de bruine rat

De meest effectieve manier om van de overlast van bruine ratten te komen kan door de omgeving zo onaantrekkelijk en/of ontoegankelijk maken voor bruine rat. Dit houdt o.a. in dat er geen rommel en/of vuilnis mag rondslingeren.

Daarnaast adviseren wij de ventilatieopeningen in buitenmuren niet breder te maken dan 0,5 cm en op de buitenmuren gladde stroken te bevestigen van +/- 15 cm hoog. Tot slot is het uiteraard van belang dat de basis van uw ongedierte preventieplan op orde is.

Meer informatie over de bruine rat?

Wilt u meer informatie over de knaagdierwering of het bestrijden van de bruine rat, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij van De Haan ongediertebestrijding Groningen bestrijden muizen, ratten, wespen, mieren, vlooien en veel meer.