De bedwants is een klein beestje, die voor huidirritatie kan zorgen als je er door gebeten wordt. De gemiddelde lengte van de bedwants is ongeveer zo’n 0,45 tot 0,90 cm. Het lijf van de bedwants is sterk afgeplat, ovaalvormig, roodbruin en na een bloedmaaltijd donkerrood. De eitjes van de bedwants zijn ca. 1mm lang en worden vaak tegen de wand vastgeplakt.

Bedwants veroorzaakt huidirritatie via het speeksel van de zuigsnuit. Je kan jezelf onwel gaan voelen, wanneer je er vaker gestoken wordt door de bedwants.

De ontwikkeling van de bedwants

Een bedwants legt gedurende zijn gehele leven gemiddeld 200 eitjes. Dit komt neer op 2 tot 12 eitjes per dag. De ontwikkeling van eitje tot volwassen bedwants duurt (bij een temperatuur van 18 tot 20 graden) gemiddeld 2 maanden. Bij deze temperaturen heeft de bedwants een levensduur van 3/4 tot 1,5 jaar. Ligt de temperatuur rond de 25 graden liggen, dan kan dit zelfs oplopen tot wel 500 eitjes. Bij een temperatuur onder de 15 graden, staat de ontwikkeling stil.

De bedwants in de slaapkamer en/of hotelkamer

De bedwants komt vooral voor in slaapvertrekken. De bedwants heeft per 8 dagen één bloedmaaltijd van een mens nodig. Het bloedzuigen van een bedwants duurt gemiddeld 5 tot 10 minuten. Daarnaast is het zo dat de larve van de bedwants voor iedere vervelling ook een bloedmaaltijd nodig heeft. Na hun bloedmaaltijd keren de bedwantsen terug naar hun schuilplaats. Vaak zijn dat naden en kieren, die bij voorkeur kort bij het hoofdeinde van bedden liggen.

Het gevaar van de bedwants

Na een beet van een bedwants is er kans op huidirritatie dat via het speeksel van de zuigsnuit wordt overgebracht. Op de plaats van de beet kan een zwelling ontstaan. Als u vaker gestoken wordt, kan het zelfs zo zijn dat u zich onwel kan gaan voelen. Daarnaast bestaat de kans dat de bedwants tevens ziektekiemen verspreidt.

Het voorkomen van de bedwants

Belangrijk is dan ook dat u de bedwants buiten de deur houdt. Dit doet u door goederen zo min mogelijk te verslepen, zodat de bedwantsen zich kunnen verspreiden via de bagage, bij transport van meubels en/of verpakkingsmateriaal. Daarnaast is het van belang dat u nooit goederen verplaatst uit een besmette ruimte, voordat deze ruimte goed behandeld is.

Het bestrijden van de bedwants

Wanneer u al overlast van de bedwants heeft, en u wilt hier iets aan laten doen, zal u een professionele ongediertebestrijder moeten inschakelen. Dit omdat voor de bestrijding van bedwants een middel nodig is dat niet gebruikt mag worden door u als particulier.